søndag den 30. november 2014

Biotop 3 opgave

Jeg satte mig for i dag, sammen med min søn, at finde ud af lidt om min biotop, altså en bæk/vandløb, og hvad den gør for naturen? hvordan er den opstået?
Jeg var inde og kigge lidt på naturstyrelsens hjemmeside, her var lidt hvad jeg fandt, og hvad man sammen med børn kan være med til at finde ud af, om et bestemt område

Historien om vandløb i Danmark:
Størstedelen af vandløb i Danmark er påvirket at menneskelig aktivitet som udretning og afgrødedyrkelse, afvanding af tilstødende arealer, rørlægning og udledning af spildevand.
I forbindelse med den omfattende afvanding og opdyrkning af lavbundsarealer, som er foretaget gennem de sidste 200 år, er over 90 % af vandløbene blevet udrettet og uddybet. Dette har været med til at resultere i en forringelse af forholdene både fysisk og biologisk. Med udformningen af vandløbsloven fra 1982, blev det et krav at tage flere miljøhensyn af vandløbene, der dermed har forbedret vilkårene for smådyr, panter og fisk.
I de seneste er miljøtilstanden i mange vandløb blevet forbedret markant gennem mere skånsom grødeskæring og vandløbsrestaurering, for min biotop er den liggende i et område som er kategoriseret som et OSD område (Område med Særlige Drikkevandsinteresser). Flere og flere vandløb bliver også ført tilbage til deres gamle snoede forløb og rørlagte strækninger bliver åbnet. Ved at føre disse vandløb tilbage som tidligere, hvilket gør at plante og dyrelivet får forbedret deres levevilkår.
I vandløb findes 3 hovedgrupper af planter: ægte vandplanter, amfibiske planter og landplanter.
Ægte vandplanter vokser som regel kun under vand, kan dog sjældent også ses over vand. Af arter kan nævnes: Vandstjerne (roset og fladfrugtet), vandpest, vandaks svømmende og børstebladet, samt storblomstret vandranunkel.
Amfibiske planter kan leve både på land og i vand, blandt de amfibiske arter kan nævnes: enkelt og grenet pindsvineknop, sideskærm, vandranunkel, forglemmigej-eng, lancet arenpris, manna-sødgræs og brudelys.
Den sidste og tredje grupper af planet vokser som udgangspunkt på land. Men kan også træffes under vand, dette betyder også der er en vis overgang fra de landplanter, som også kan vokse i vand, til de amfibiske planter. Hvis vi ser på det ud fra et antalsmæssigt skøn, findes der flest arter inden for de amfibiske- og landplanter, men dog er de ægte vandplanter og de amfibiske planter de mest hyppige at finde ved vandløbene. Blomstring og frøsætning sker kun hos landplanterne, hvor de mest almindelige er: rørgræs, høj sødgræs, bittersød natskygge, lådden dueurt samt lav ranunkel.
Der har igennem en årrække sket er forringelser af vandløbene i Danmark, hovedsageligt grundet den vandløbsregulering som er foregået, har været en medvirkende faktor til at mange planter ikke længere eksisterer i og ved vandløbene. En mulighed for at kunne genskabe disse planters grobund langs de danske vandløb, kan være at undlade vedligeholdelsen og lade vandløbene udvikle sig naturligt.



1 kommentar:

  1. Det lyder hyggeligt! Jeg synes at det er en god didaktisk overvejelse i fht at du viser din søn, at den menneskelige indgriben i naturlige ressourcer ikke altid er svaret på, at det er det rigtige for naturen.

    SvarSlet